Borås 033-131122

Vi har fått en ny kaffeleverantör! På CoffeeHouse drivs vi av parollen att det är något av en mänsklig rättighet med gott kaffe på jobbet. Då känns det ganska självklart att arbeta med någon som hela tiden drivs av jakten på det bästa kaffet. Låt oss presentera Gåshaga Kafferosteri där rostmästare Kaveh Azizian, tidigare svensk- och nordisk baristamästare, har möjliggjort ett kaffe av en helt annan nivå.

Vi ringde upp rosteriets försäljningschef Stefan Berzelius som precis står ute i rosteriet och ”cuppar” (provsmakar) en av rosteriets nya blandningar.

– Kaffe är en komplex produkt, konstaterar han och berättar att det finns dubbelt så många smakämnen i kaffe som i vin.

Och ju mer man kan om sitt kaffe ju duktigare blir man på att plocka ut de olika smakämnena.

Tillbaka till starten av Gåshaga Kafferosteri, för det här företaget startade lite oväntat i … videobranschen. Kommer du ihåg när du hyrde en video senast? Nä, tänkte väl inte det. Så vad gör ett företag som ser efterfrågan på sin produkt tyna bort? Precis – hittar på något annat.

– Vi har alltid varit duktiga med att jobba mot dagligvaru- och servicehandeln och haft fina relationer med den målgruppen. För cirka sex år sedan fick vi en förfrågan om att börja sälja kaffe.

Ett frö väcktes och med det också ett driv att erbjuda något riktigt, riktigt bra. Och med Kaveh Azizian på plats i rosteriet kunde resan mot riktigt bra kaffe börja.

– För oss är ekologiskt kaffe en självklarhet och vår grundfilosofi är att jobba med det färskaste kaffet på marknaden. Ju färskare kaffe, desto godare.

Ekologiskt kaffe odlas utan konstgödsel, i skuggan av andra träd. Detta gynnar den biologiska mångfalden och minskar risken för sjukdomar.

– Kaffet köps från från odlare och kaffekollektiv som vi har en relation till. Vi kallar det för DirectTrade och det ger oss inblick i hela kedjan och en möjlighet att påverka.

Kaffet Gåshaga Kafferosteri rostar kallas specialkaffe och utgör ungefär fem procent av världens totala kaffevolym, det ekologiska kaffe som Gåshaga köper in bara 0,5 procent av världsmarknaden.

– Det plockas bär för bär, bara när det är moget.

De flesta kaffesorter består av olika typer av bönor från olika världsdelar. På Gåshaga batchrostas bönorna, sort för sort eftersom olika typer av kaffebönor är olika stora och därför blir färdiga olika snabbt. I rostningen karamelliseras sockret i kaffebönan och ger en gyllenbrun karaktär åt bönan.

– Vi rostar bönorna långsamt, på lägre temperatur under längre tid. Då får vi ut alla smakämnena.

Resultatet blir ett riktigt gott kaffe att njuta av.