Borås 033-131122

Det finns få saker som vi svenskar är så måna om som vårt kaffe. För vad vore en arbetsdag utan kafferasten, lunchen utan kaffe på maten, en fika på stan utan en kopp gott kaffe? Kaffe är helt enkelt väldigt viktigt. Vi på CoffeeHouse påstår ju till och med att kaffemaskinen är kontorets viktigaste maskin.

Här började det…

Men hur blev det kaffe? Hur började det – de gamla grekerna drack väl inte kaffe? Nej, det gjorde de inte. Enligt en etiopisk legend upptäcktes kaffet på 900-talet. Då var en fåraherde uppe i bergen och vaktade sina får. Fåraherden upptäckte att fåren blev väldigt pigga och började hoppa omkring efter att ha ätit röda små frukter från några lågt växande träd. Han blev nyfiken, provade frukterna själv och blev så pigg att han också började hoppa och dansa tillsammans med fåren.

Munken i det närbelägna klostret dit fåraherden tagit sin upptäckt blev emellertid inte så imponerad. Han slängde frukterna på elden. Den doft som nu uppstod lockade klostrets övriga munkar in i rummet. De rakade ur de nu rostade bönorna, malde dem, blandade dem med varmt vatten – och vips, den första koppen kaffe var född!

Det finns fler legender om kaffets uppkomst. Förstagången den ädla drycken omnämndes i skrift var på 1600-talet och den etiopiska legenden är väl just det, en legend. Men mycket tyder på att kaffe har sittursprung i just Etiopien.

Kaffeförbud

I början av 1500-talet förbjöd ortodoxa imamer i Jemen kaffet– det var ju alldeles för stimulerande! Samma sak hände femtio år senare – i Kairo, varpå kaffehusen och kaffelagren i staden raserades. Men på 1600-talet hade kaffet spridits sig till hela mellanöstern. Äventyrare och andra besökare från västvärlden började få upp ögonen för kaffet. Genom den flitiga handeln som förekom mellan Venedig och de egyptiska hamnarna kom så kaffebönan äntligen till Europa och det första kaffehuset öppnades i Venedig år 1600.

Inte lång därefter började Brittiska Ostindiska kompaniet och Nederländska Ostindiska kompaniet sprida kaffe till andra hamnstäder i Europa. I slutet av seklet, 1675, fanns det inte mindre än tretusen kaffehus i England. Kaffehusen kom att bli viktiga samlingsplatser – här diskuterades (ibland vilt) politik, handel och religion – något som inte uppskattades av kungen, Charles II.

Kaffeträd från Mocka

En viktig roll i kaffets historia spelar Nederländerna. År 1616 kom handelsmannen Pieter van der Broecke över ett par kaffeträd frånMocka. De planterades i Amsterdams botaniska trädgård och utvecklades så småningom till den kaffesort som kallas Coffea Arabica. Inom något år hade också avkommor till van der Broeckes träd hittat vägen till de nederländska kolonierna Java och Surinam och blev senare ursprung till nästan 80 procent av det kaffe som produceras idag.

Sändebudet som inte gillade kaffe

På 1650-talet hade Sverige ett politiskt sändebud i Konstantinopel, Claes Rålamb. Han gillade inte smaken. Men 1685 gjorde det första kaffet entré i Sverige. Då såldes det enbart på apoteken, eftersom man ansåg att drycken kunde lindra och bota sjukdomar. Genombrottet för kaffe i Sverige kom i början av 1700-talet. Kung Karl XII hade fått upp ögonen för drycken under sin tid i Turkiet och under seklets första hälft fanns ett femtontal kaffehus i Stockholm. Men sen förbjöds kaffedrickandet! Det var bondeståndet som fick igenom ett förbud i 1756 års riksdag som hämnd för att husbehovsbränningen av brännvin hade stoppats. 1769 hävdes förbudet, men kaffe har varit olagligt iSverige under flera perioder under 1700- och 1800-talen.

Hellre kaffe än te

Till Amerika kom kaffet för att odlas, marknaden för försäljning var fortfarande för liten Däremot passade klimatet i Sydamerika och på de karibiska öarna utmärkt för kaffeodling. Tyvärr, kan man säga, för i princip alla amerikanska kaffeplantager använde sig av slavar. Som konsumtionsvara slog kaffet igenom som en direkt konsekvens av Boston Tea Party 1773. Nu vardet opatriotiskt att dricka britternas te och amerikanarna övergick till kaffe istället.

Mot slutet av 1700-talet hade kaffe etablerats som dryck i nästan hela världen, mycket tack vare ny teknik. Det amerikanska rosteriet Hills Brothers uppfann vakuumförpackningen år 1900 som gjorde det möjligt att skicka rostade bönor från kust till kust utan att det stelnar. Det här var början till slutet för små och lokala kafferosterier. Under resten av 1900-talettas marknaden över av stora kaffeproducenter. Samtidigt som Hills Brothers uppfann vakuumförpackningen patenterade den japanske kemisten Satori Kato tekniken för att göra snabbkaffe och året därpå, 1901, får Luigi Bezzera från Italien patent på sin espressomaskin. 1903 är det tysken Ludwig Roselius som tar fram decaf-kaffe.

Kaffejätten USA

USA har kommit att bli jätten på den internationella kaffemarknaden. När förbudstiden (ingen alkohol fick säljas) inleddes på 1920-talet exploderade kaffeförsäljningen. På fyrtiotalet importerade USA 70 procent av världens kaffe och när de amerikanska soldaterna begav sig till Europa under andra världskriget var de utrustade med Maxwell Houses snabbkaffe.

Men sen hände något. Under 1950-talet rådde stark konkurrens om priset på kaffe, vilket påverkade kvaliteten negativt. Samtidigt exploderade försäljningen av läsk i USA. De amerikanska ungdomarna valde helt enkelt Coca Cola framför kaffe. Den här trenden höll i sig ända in på 1970-talet närStarbucks startade i Seattle.

Kaffetrend

Starbucks startade som återförsäljare av rostade kaffebönor. Men när man anställde Howard Schultz som marknadschef 1982 ville han att man skulle börja med espressodrinkar. Ägarna vägrade och efter ett parår säger Howard Schultz upp sig för att starta cafékedjan Il Giornale. Det blir en succé och efter bara två år, 1987, kan han köpa upp hela Starbucks. Ner med Il Giornale-skyltarna och upp med de gröna Starbucks-skyltarna. Sen händer det grejer. Under hela 1990-talet öppnas ett nytt Starbucks varje arbetsdag och ganska snart etablerar sig Starbuck på den internationella marknaden. Kaffe blir trendigt igen.

Idag är kaffe världens mest populära dryck. Vi dricker inte mindre än 400 miljarder koppar varje år. Flest dricker man i Finland (1,252) följt av oss i Sverige (1,211). På tredje plats kommer Nederländerna, följda av Tyskland och Norge.

Nej, nu är det nog dags för en god kopp kaffe!